tisdag 26 mars 2013

Självhypnos

Förord
Självhypnos används vid värk som inte kan botas med tabletter, eller om du inte vill använda tabletter alls.

Prova det här även om det kan verka konstigt att det verkligen kan fungera, ge det en chans, du kan få ett liv med mindre värk. Måste göras om varje gång du får värk igen, precis som att man tar en tablett varje gång man får ont. Om det inte fungerar så kan det bero på att du blir störd av något så att du inte kan koncentrera dig, eller att du inte tror fullt ut på det.

Det viktiga är att du har det lugnt omkring dig, ingen får störa dig under denna övning. Så stäng av alla telefoner, stäng in dig på rummet (om det finns möjlighet) så att du får var i fred. Be gärna dem omkring dig att vara så tysta de bara kan medan du gör denna övning, när man blir van har det inte så stor betydelse för man lär sig med tiden att koppla bort störande moment omkring sig.

Instruktioner
Det rekommenderade sättet för bästa resultat är att lägga sig till rätta på ett mjukt och skönt underlag så att man kan slappna av ordentligt, se till att du är helt avslappnad i hela kroppen och ligger bekvämt.

Blunda och andas lugnt (det gör du under hela förloppet), koncentrera dig på värken var den sitter exakt, på vilken plats på kroppen. Är värken i ex. huvudet, var exakt, till höger, till vänster, framtill, på baksidan eller mitten av huvudet?

När du vet exakt var värken sitter så koncentrerar du dig på hur värken ser ut, vilken form den har och vilken färg?

Nu när du vet hur värken ser ut, ska ta du reda på hur stor den är, så ta fram en behållare som du kan lägga värken i, får den plats i ett dricksglas, eller måste du ha en bunke, eller är den så stor att du behöver en stor balja. När du vet exakt hur stor den är då lägger du värken i den behållaren som passar till storleken på värken.

Nu tar du behållaren med värken i slänger ut den i toan, vasken, duschen eller badkaret. Spolar ner den i toaletten, eller vrider på kranen och spolar bort värken, beroende på var du slänger ut värken.

Nu när du tagit bort värken, så går du tillbaks till platsen där värken var och kollar att det är helt tomt där, värken ska vara helt borta, är den inte det så får du börja om med hur den ser ut och var den sitter exakt och göra om hela processen tills värken är helt borta.

Nu när värken är helt borta, så öppnar du ögonen och reser dig sakta upp ur sängen, sitter en stund på kanten på sängen tills allt känns bra, då reser du dig upp sakta och försiktigt och går och gör nått annat utan din värk.

Snabb variant
Gör den här övningen sittande på en bekväm stol istället, den gör man om man inte har lika lång tid på sig.

Det viktiga här är att man här sitter helt avslappnat, blundar och andas lugnt, känner att axlarna bara hänger fritt efter sidan. Koncentrerar sig bara på värken och inte jäktar för då funkar det inte, du följer instruktionerna här ovan förutom på slutet när värken är helt borta.

Då man är klar öppnar man ögonen försiktig, känner efter att allt känns okej, när det känns bra kan du resa dig upp sakta från stolen och försiktigt och gå och göra det du vill.

Ps. Hoppas att detta kan hjälpa andra precis som det har hjälpt mig sen 1983. Ds.

Bild: okänd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar