måndag 28 maj 2012

Självförtroende

Att ha förtroende för sig själv kan ju verka enkelt att ha kan tyckas eftersom man har sig själv närmast, eller har man verkligen det, det är där skon klämmer tror jag när man tappat sitt självförtroende eller ännu värre om man tycker sig aldrig ha haft det. Man glömmer bort vad man själv vill.

Föräldrar har ett stort ansvar att ge sina barn kunskap att kunna hantera sin egen självbild, lära barnen att de är duktiga på det de kan. Samtidigt som man ger barnen utrymme att utforska världen lite på egenhand och låta dem misslyckas om de gör det, men då är det viktigt att finnas tillhands och förklara att av misslyckandet lär man sig också av. För om man tänker efter varför det inte gick som man hade tänkt sig, så kan man göra det bättre nästa gång. Ibland kan det vara bra att ta en paus ifrån vad man höll på med för att prova på det en annan gång, det gäller att vara mogen för uppgiften som man har framför sig. Att lära någon nått om självförtroende kan det ibland behövas mycket tålamod beroende hur enkelt eller svårt barnet upplever uppgiften. Jag tror faktiskt att man lär sig mer om man inte lyckas på en gång, för vad har du lärt dig då, att det var lätt och det är det ju inte alltid här i livet. Nu menar jag inte att man ska göra det svårare än vad det verkligen är, för då kan man tröttna och då kommer man inte lära sig annat en att man bara misslyckas hela tiden och det får man inget bra självförtroende av.

Viktigt i barnuppfostran är regler, att visa respekt för andra precis som man vill ha respekt utav andra, att använda sunt förnuft. Man kan inte bara sätta upp regler som gäller barnen, man måste följa dem själv också (vara ett föredöme), när man säger till barnen vad det gjort för fel räcker inte att bara göra det utan även förklara varför det är fel och vad man skulle kunna göra istället. Många föräldrar gör det felet att de skäller på sina barn när de gör fel och tycker att barnen ska förstå direkt vad det gjort för fel, men om man tänker sig in i deras situation. Det är inget roligt när någon skäller på en, så man slutar lyssna helt enkelt, så man lär sig ingenting utav detta. Många verkar tro idag att barnen ska klara sig själv i skolan, men det är lika viktigt att vi stödjer och hjälper dem så gott vi kan när de kommer hem, genom läxförhör och påminna dem om de läxor de har. Se till att läxorna är gjorda innan de gör något annat för annars glöms det bort. Att fråga hur dagen har varit visar att man är intresserad av deras liv, det är ett bra sätt att visa sitt stöd på, man behöver inte vara någon spion för allt behöver vi inte veta om våra barn men om nått är galet i skolan eller på fritiden vill man ju gärna veta det på en gång så att man rätta till felet med detsamma. Barnuppfostran för mig är ett sätt att lära barnet klara sig på egen hand och så småningom kunna klara sig på egen hand, känslan att kunna stå på egna ben ger en bra självförtroende.

Lika viktigt som att lära barnen vad som är rätt och fel genom att ge dem regler och att man ska respektera andra människor är ju att belöna barnen och sig själv för att man lyckas med vad man hade tänkt sig, man får aldrig glömma bort att ha lite kul också. Att göra saker tillsammans är väldigt viktigt för att vi ska växa som människor, att belönas med kärlek och ett tryggt hem är mycket viktigare än pengar och presenter.

Har du inte haft det stöd du behövde som barn så är det inte kört för det, man kan alltid lära sig även när man är äldre, även om det kan lite längre tid för att man har tyvärr lärt in ett negativt mönster som kan ta tid att sudda bort. Jag tror att det är bättre om man har stöd av någon vars omdöme man litar på, man kan även hitta hjälp och bra idéer från böcker, en bok som jag plockar fram varje gång mitt självförtroende dalar heter: ”Frön till framgång” som är skriven av Denis Waitley. Ett annat hjälpmedel kan vara meditation som gör att man skapar ett lugn inom sig själv, dessutom så tror jag på att om man äter rätt och motionerar regelbundet så hjälper det till att skapa en harmoni i kropp och själ. Det första man börjar med att är att man börjar om sitt liv från och med nu, allt dåligt som har varit innan idag räknas inte. Enda gången man kan titta tillbaks på det liv man har haft är när något som kan hjälpa än idag, nått som man vet man är duktig på, hitta de små guldkorn som funnits i ens liv. Men du kan även ibland gå tillbaks i ditt liv och kolla varför det gick så illa som det gjorde, anlysera först sen ta ett beslut om hur du kan göra det annorlunda nästa gång, när detta är gjort behöver du inte titta bakåt något mer. Saker som gör att man mår sämre av och gör att man får dåligt självförtroende, ska man om möjligt ta bort ur sitt liv, om inte annat ändra det så att det inte ger dåliga vibbar som kan försämra ens egen självkänsla. Ibland kan man få dåligt självförtroende av för högt ställda krav på en, antingen av andra eller värst av allt av en själv. Om man gör sitt bästa i alla lägen så kan man inte begära mer, man presterar alltid bättre om man mår bra det är därför det är så viktigt att ta hand om sig själv på alla plan.
  • Ta hand om dig själv genom att äta sunt och äta balanserad kost, undvik fett och socker, men glöm inte bort att unna dig något gott en gång i veckan dels för att fira att du lever sunt men även så att du inte lockas till att äta fel varje dag. Äta regelbundet på fasta tider är ett bra hjälpmedel för att inte bli sugen på fel saker och tider på dygnet, tips på ca tider och måltider.
Måltider:
08.00 Frukost: fiberrikt bröd (knäckebröd) med fettsnålt pålägg, te eller kaffe, lättfil/lättyogurt med mussli eller havregrynsgröt.
10.00 Mellanmål: Te, kaffe eller vatten. Fiberrikt bröd med fettsnålt pålägg.
12.00 Lunch: Valfritt kött, pasta, potatis eller ris, ej feta såser, kokta grönsaker. Det viktiga är att följa tallriksmodellen, halva tallriken med kött och fullkornspasta/potatis/ris och andra halvan med grönsaker.
14.00 Mellanmål: Te, kaffe eller vatten. Fiberrikt bröd med fettsnålt pålägg.
17.00 Middag: Valfritt kött, fullkornspasta, potatis eller ris, ej feta såser, kokta grönsaker. Det viktiga är att följa tallriksmodellen, halva tallriken med kött och pasta/potatis/ris och andra halvan med grönsaker.
20.00 Mellanmål: Vatten eller lättmjölk, fiberrikt bröd med fettsnålt pålägg.
  • Motionera varje dag genom att promenera varje dag, springa eller cykla, gör det till en vana istället för att ta bussen eller bilen. Kan även lägga till träningspass om du känner behov av det, om tränar mycket glöm inte bort att ha minst en dag fri från träning (vilodag/återhämtning).
  • Meditation är väldigt viktigt i dagens stressiga samhälle, att hitta en inre balans och lugn för att klara av vardagens måsten. Första gångerna kan det vara bra att gå med i en meditationsgrupp för att lära sig rätt sätt från början, annars finns det mycket böcker/ljudböcker och websidor i ämnet hur du ska gå till väga.
Nu när du har en bra grund att stå på så är det enklare att hitta sin självkänsla, för om din kropp och själ är i balans så är det lättare att sortera bort det som är bra och dåligt för dig. Börja med att lyssna på vad du vill ha ut av ditt liv, vad är viktigast för dig för att du ska må så bra som möjligt. Du kan ta hjälp av andra här, med tips och råd, välj de som passar dig bäst. Om du är osäker på vad som passar dig, så provar du lite olika metoder för att sen kunna välja vad som passar dig bäst. Tyck om dig som du är, med fel och brister men även med de egenskaper du har. En sak som kan hjälpa dig på vägen är att hitta vad som gör dig glad här i livet, leta aldrig efter de negativa för det hjälper dig inte alls. Försök att hitta ett sätt att se positivt i de flesta lägena istället för tvärtom, du duger som du är och är unik för det finns bara en av dig. Så låt världen se det bästa av dig så länge du finns på vår jord, det är du som bestämmer hur du ska leva och ingen annan. Om du bestämmer att allt är skit och elände då är det du får, men om du istället tar tag i det som är fel och ställer allt till rätta så ska du se att livet kan bli riktigt bra. När du märker att det är du som kan ändra på saker till det bättre, för det är bara du som bestämmer över ditt liv och ingen annan för du är faktiskt vuxen, så kommer du att märka att din självkänsla ökar när du får kontroll över ditt eget liv. Om du inte tror på dig själv vem ska göra det då? Om du älskar dig själv som du är, så kan du ta emot kärlek av andra och ge kärlek till andra också.

Det här är bara en vägledning för att hitta sitt självförtroende, det är inga regler. Du skapar dem själv eftersom det är du själv som ska leva efter dem. Glöm inte bort att förändring kan ta tid, särskilt om man har levt med dåligt självförtroende länge, så ge förändringen i dig själv den tid som behövs, ha tålamod för det är du värd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar