tisdag 15 maj 2012

Framtiden

Bild: aktuellt från hoganas.se

Människan har utvecklats genom tiderna, men frågan är om det är till det bättre.

Vi verkar ju inte lära oss av våra misstag trots att vi vet mer nu än någonsin, fortfarande är det krig på många ställen i världen, folk som svälter samtidigt som det finns folk som har mer än vad de någonsin kommer göra av med under sin livstid.

Ta en sån sak som utvecklingen i Sverige, förr hade vi Adeln och kyrkan på ena sidan och i den andra hade vi statarna och jonerna. Rika mot de fattiga, de rika bestämde och tryckte ner de fattiga trots att de var färre till antal än de fattiga, det höll på enda tills de fattiga tröttnade på detta och bildade fackförbund och senare ett parti som stod på arbetarnas sida. De ordnade strejker och demonstrationer där många dog, men man slutade inte kämpa för det, trots att man fick polisen och militären emot sig. Det upprättades lagar som gör att alla medborgare har samma rättigheter oavsett om du har pengar eller inte, det byggdes upp ett land där de fanns mer jobb en vad det fanns invånare så vi var tvungna att importera arbetskraft från exempelvis Finland. Det fanns bostäder till alla, vård, äldreomsorg & skola som fungerade. Stora och många företag som var så pass eftertraktade så vi exporterade varor utomlands det var därför det fanns så mycket jobb, många hade relativt gott ställt.

Men allting var ju inte bra, det fanns väldigt många tunga och slitsamma jobb. Så många fick arbetsskador, men på den tiden fanns det en försäkringskassa som var på medborgarnas sida som hjälpte och stöttade både ekonomiskt och med rehabiliterande åtgärder. Vi utvecklade hjälpmedel som tog bort de flesta av de skadliga jobben, men de var så effektiva och mer ekonomiskt gångbara än människan, detta resulterad i massarbetslöshet. Vi svenskar är ju lite blåögda precis som flera andra européer är, vi bjöd i folk från asiatiska länder för att visa upp all vår fina teknologi och de fick fotografera fritt osv. Sen kopierade de vår teknologi och de sålde den mycket billigare för att de har mycket billigare arbetskraft än vad vi har. Så nu har många av våra stora företag slagit igen portarna eller flyttat utomlands.

Samtidigt har vi genom åren tagit emot väldigt många flyktingar, så här står vi nu med massor av folk och inte tillräckligt med jobb till alla. Nu menar jag inte att man inte ska hjälpa de som har det svårt tvärtom, men det måste finnas ett bättre sätt när vi inte kan försörja oss själva ens. För det hjälper varken dem eller oss, för att chansen att få ett jobb minskar för oss alla, för det drabbar ju även den som kommer hit som flykting som har tänkt bygga upp en bättre framtid för sig och sin familj. Inte nog med att inkomsterna till företagen har minskat, folk har mindre pengar på fickan. Dessutom sitter vi och betalar pengar till EU som inte ger oss lika mycket tillbaks, det känns ju helt ologiskt. För hur kan man betala ut pengar till nått som inte ger mer pengar tillbaka, när man inte har tillräckligt med pengar idag till sitt eget land, vi har idag högre utgifter än vad vi har i inkomster.

Sen sitter vi med en regering som inte har någon som helst sund människosyn alls, för dem är alla som lyfter bidrag fuskare och bedragare, gäller även de arbetslösa och de har inget värde för staten alls. De gör inget för att förbättra situationen heller, istället så skickar de ut de långtidssjukskrivna för att jobba när det idag inte finns tillräckligt med jobb för de friska. Detta sammantaget gör att det finns minimalt med arbetstillfällen, folk får mindre pengar i plånboken som i sin tur ger mindre i statskassan. Vi äter upp kakan samtidigt som vi försöker spara den, det går ju inte. Så även de som har jobbat hela sitt liv och betalat skatt för sig har inga som helst rättigheter idag att leva ett drägligt liv enligt vår regerings synsätt, alla ska betala, även de som redan har gjort rätt för sig. Snacka om orättvis värld vi lever i, för nu har de ju vänt på kakan. De säger att alla ska betala, men det stämmer ju inte med verkligheten, de som knappt kan klara sig ska betala massor, samtidigt som de som har mer än vad de gör av med ska tjäna ännu mer och gärna inte betala någon som helst skatt. Så nu är vi ju tillbaks på ruta 1 igen, så det väl dags för revolution igen för så här orättvist kan vi inte leva. För idag har inte alla samma rättigheter i dagens moderna samhälle, för varför har en intern som sitter av ett fängelsestraff för att han/hon har gjort något orätt i samhället mer rättigheter och blir bättre behandlad än en pensionär som har gjort rätt för sig hela sitt liv. Likaså är det för de sjuka och även för vår framtid: barnen/ungdomarna, de får sämre mat och sämre resurser står till förfogande än till en intern idag. Det är dags att sätta stopp för dessa orättvisor, för var hamnar vi annars?

Idag så gör vi fortfarande fel fast vi vet bättre, vi tar död på skogen, människor och djur. Vi förgiftar vår egen planet på många olika vis, snart har vi inget rent vatten att dricka och ingenstans att odla vår mat, ingen fisk att äta eftersom vi idag över har ett överfiske, så då har vi heller ingenting att äta. För eftersom vi förgiftar all mark och skog så finns det ingen mat till våra djur, dessutom så släpper vi ut en massa giftiga gaser så vi har snart ingen ren luft att andas. Just nu är det ”schack”, det är dags att ändra vår taktik innan det är schack matt för vår del. Det är dags för de gamla uvarna att lämna plats för det unga gardet, för det är de som kan förändra för de tänker inte på samma invanda banor. De ser bortom felen eftersom de inte har varit med och skapat dem, med nya fräscha tankar kan man förändra vår värld. Det är ju ändå deras framtid det gäller, varför inte låta dem som kan rädda oss alla göra sitt jobb.

Förutom att vi måste ändra vårt tanke sätt för att rädda vår värld från för tidig ödeläggelse, så måste det till ett helt annat tänk om allt runt omkring oss. Vi som anser oss vara intelligentast (människan) på denna planet har också en skyldighet mot allt levande, vi har utnyttjat jorden till max så nu är det dags att rädda den innan det är försent. Om man tänker och förstår att allt på vår jord har samma värde, så är det också lättare att förstå att vi måste ändra vår attityd mot alla människor.  Vi måste ta hänsyn till alla individer, men samtidigt måste det finnas regler som ser till man ser till allas bästa för annars kommer det inte att fungera. Det finns ju alltid någon som ser till sitt eget bästa före alla andras, jag tror inte att det blir så tråkigt som det kan låta, för vi ska ju inte göra om människor så att de blir som maskiner som gör allting rätt och lika hela tiden. Alla människor har ju olika egenskaper, det ska man ta till vara på, i dagens moderna samhälle så tycker jag att man inte gör det i tillräckligt stor utsträckning.

Sättet man driver företag och skolor idag för att ta ett par exempel, är inte anpassat efter individens egenskaper och kvalitéer, om man gjorde så skulle det bli mycket effektivare utfört arbete. Om du gör något från ditt hjärta och använder dig av dina kunskaper som du är bäst på utifrån dina egna egenskaper och kvalitéer så får man mer utav det arbetet både som människa men även av frukten av sitt arbete. D.v.s. det du har tillverkat, eller arbetsinsats inom vilket område du nu jobbar inom blir bättre gjorda än som du nu jobbar i dagens samhälle där kvantitet går före kvalitet och för att hinna med är nivån för vad man ska hinna med under en arbetsdag är för högt ställda. Baksidan av myntet är stress, arbetsskador, vantrivsel etc. Inget av detta gagnar ett företag eller ens egen skolgång i slutändan, det är där man måste tänka helt om för att samhället ska hamna på rätt kurs igen. Kanske införa 6 timmar arbetsdag så fler kan få jobb, eller sänkt lön med bibehållen 8 timmars dag för att fler kan få jobb. Jag tror mer på det sista för att mans ska få ut lika mycket antal saker/produkter gjorda på en och samma dag som med tidigare arbetssätt, då tänker du att de inte är någon skillnad, man jobbar fler på samma arbetsplats med lägre tempo där ligger en av skillnaderna. Vinsten blir på många plan både på den mänskliga och affärmässiga, om det är rätt person på rätt plats som får arbeta i sitt eget tempo så får man kvalitet på produkterna man producerar och det ger högre vinst. Arbetsmetoden kan även användas inom andra områden som ex. vården.  

När tempot sänks så minskar risken för arbetskador och det ger lägre kostnader både i vården och försäkringskassan, inkomstskatten ökar och detta gör att statskassan ökar. Även kostnaden minskar på arbetsförmedlingen, a-kassan och socialkontoren då fler jobbar, för att få in mer pengar till företagen ska förstås chefernas fantasilöner minskas drastiskt, fallskärmsavtal slopas. Detta gäller även våra politiker, dessa pengar går till statskassan som fördelas ut till kommunerna, vården, omsorgen och skolorna.  Vi går ur EU för att minska våra kostnader och ökar på inkomsterna till vår statskassa ytterligare, jag tror att med tiden kommer vinsterna öka så pass att lönerna åter kan höjas. Man får offra lite i början för att få en vinst i slutänden, som du nu säkert har börjat inse så har vi nu sakta men säkert börjat bygga upp det samhälle vi hade tidigare som är mer känt som den svenska modellen. För givetvis har alla myndigheter som jobbar med människor har fått en mer sund människosyn, så som försäkringskassan, socialtjänsten etc. Resurserna ökar här för att kunna hjälpa människor som behöver hjälp och på deras villkor, stöd för att man ska kunna komma tillbaks till arbetslivet men om inte annat kunna leva ett värdigt liv även om du inte kan arbeta full tid. Effekterna av att fler jobbar och fler betalar in pengar till pensionsfonderna så ökar folks pensioner när man väl slutar att arbeta, änkepension livet ut kan återinförs. Sträva efter att så många som möjligt kan arbeta, se till att det finns bostäder till alla men inte på bekostnad av miljön. Ändrat miljötänk ger rent vatten, mat på bordet och ren luft mm. Konflikter får inte lösas med våld, krig och andra destruktiva metoder. Det finns säkert ännu mer som man kan ändra på för få den värld vi alla drömmer om, vissa saker kan låta som tokiga idéer, men det kan inte bli värre än vad det är nu. Jag tror att mycket av detta går att genomföra om folk bara inser vinsten i det hela, ett samhälle där alla är lika mycket värda.

I vissa delar av texten kan det förekomma fel, så som namn på saker och ting, men jag hoppas att jag har varit tillräckligt tydlig för att få fram mitt budskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar